Kelime Yunanca. Laos: Halq ve Diki: Adâlet, Haq. Laodihia: Halq’in Adâleti mânâsina. Yeni ismi ‘Eskihisar’.
Laodikia I.Ö. 261 ilâ 253 tarihleri arasinda 2. Antiohos tarafindan kurulan Diospolis sehridir. 2. Antiohos, Selefkis (Silifke) krallarindan biridir ve Büyük Iskender’den (Megas Alexandros) sonra Suriye’de hüqüm sürmüstür. Antiohos, sehri karisi Laodiki’ye ithaf etmistir. Bu sehir daha ziyâde ‘Likion’ (Lise) olarak taninir. Site, I.Ö. 192’de Pergamum (Bergama) kralligina ve I.Ö. 133’de de Roma imparatorluguna baglanmistir. Sehirden iki mühim yol geçer: Biri, Efes ve Miletos limanlarindan gelip Suriye’ye giden yol, ve digeri Pergamum’dan gelip Akdeniz’e sevâhiline ulasan yol. Bu site, Likus Nehri vâdisinde bulunan 3 mümbit sehirden biridir. Diger ikisi ise, Kolosse ve Hierapolis’tir (Pamukkale).
I.S. 26 yili itibâriyla Laodihia, Asya’da imparator Tiberius onuruna mâbed kuran nâdir sehirlerden biridir. Halqin bu mâbede karsi tavir aldigini Savvas Aliagözoglu’ndan okuyoruz. Laodihia Kilisesi, Paul’ün Efes’de bulundugu dönemde kuruluyor. Kuran kisi de muhtemelen Paul’ün yoldaslarindan Epafras. I.S. 1. asir itibâriyla sitede çok sayida yahudî yasiyor, bunlarin bir kismi Erken Hristiyan toplulugun çekirdegini olusturuyorlar. Paul, her ne kadar Kolosseliler 4:15,16’da ‘Laodikya’daki kardesler’den bahsediyorsa da, sahsen onlari hiç ziyâret etmedigi biliniyor.
Paul’ün Laodihia Kilisesi’ne yazdigi bir mektubdan bahsediliyor fakat bu mektub kayib. Bu mektubda sunlar yaziyor: "Sevgili arkadasimiz Doktor Luka ve Sam selâmlarini gönderiyor. Benim de selâmlarimi Laodihia’daki ve Nymfa’daki kardeslere gönderin" (Kol. 4: 14-16).
Laodihia Kilisesi, Yuhanna’nin Vahyi’nde bahsettigi Asya’daki kiliselerden sonuncusudur. E, o kilise hakkinda iyi bir kelâm yoktur:
‘Laodihia Kilisesi melegine: Bunlar Amen’in kelimeleridir, sâdik ve hakikî sâhid, Ilâh’in hulqunun kaidesi. Sizin akitlerinizi biliyorum, siz ne soguk ne de sicaksiniz. Dilerim biri veya digeri olasiniz. Çünkü, siz iliksiniz. Tam da üzerinize tükürmek üzereyim. Siz, ‘BENIM’in zenginleriyiz diyorsunuz ; Ben, zenginligi kazandim ve baska birseye ihtiyacim yok; Fakat, sefâletinizin, zavalliliginizin, yoksullugunuzun, körlügünüzün ve çiplakliginizin farkinda degilsiniz’.
Sehir, I.S. 60’da bir zelzeleyle imhâ oldu. Halq, Roma’nin yardimini reddetti ve kendi olanaklariyla sehri yeniden insâ etti. Laodihia halqina atfedilen meshur kelâm sudur: ’Ben zenginim; refahi kazandim ve hiçbirseye ihtiyacim yok’. Yuhanna, Laodihia’yi ziyâret eden Hristiyanlar’a, orada dokunan müqemmel beyaz dokumalardan satin almalarini da istemistir.
4. asir itibâriyla, Laodihia Frigya bölgesinin Hristiyan merkezi konumundadir ve ’Asya Metropolü’ olarak adlandirliyor. I.S. 494’de büyük bir deprem daha yasar ve yerle bir olur. Türkçe karsiligi Ladik’tir. I.S. 13. asirda terk edilmistir.